We laten fysieke productieprocessen en digitale oplossingen zo samensmelten dat een fabriek optimaal presteert en rendeert.
Bij fabrieksdigitalisering gaat het om het toepassen van informatie- en communicatie technologie in producten, maar vooral in productieprocessen. Doel daarbij is om bedrijven steeds slimmer, duurzamer, sneller en ook klantgerichter te laten produceren.
Door het digitaliseren van het hele proces van ontwerpen, inkopen, fabriceren en distribueren wordt de fabricage steeds meer datagestuurd. Dit verhoogt de efficiency en flexibiliteit van productielijnen, maakt productie, service en voorraadbeheer beter planbaar en vermijdt productie uitval.
Daarmee krijgen bedrijven een flexibele productiecapaciteit als het gaat om specificaties, kwaliteit en design van het product, het volume en de levertijd. Dat terwijl grondstoffen doelmatiger worden gebruikt en de kosten beter in de hand zijn te houden.
Met het ontsluiten van data die voorheen niet beschikbaar waren, kunnen we met fabrieksdigitalisering enorme stappen maken in efficiency, traceability en productiviteit
Inne Hoekstra
Senior developer bij Alserda
Wij begrijpen de technische kant van de maak- en procesindustrie en voegen daar onze kennis en ervaring van allerhande webtechnieken aan toe. Vervolgens kiezen we de juiste techniek, programmeren de software en koppelen de noodzakelijke data. Vaak is dat maatwerk.
Wij denken vaak en graag mee met de ontwikkeling van nieuwe productielijnen. Maar ook hebben we veel ervaring in het optimaliseren van bestaande productieprocessen. Daarbij spelen kwaliteitseisen, fabrieksstandaarden, veiligheidsvoorschriften en normeringen altijd een grote rol.
Fabrieksdigitalisering moet uiteindelijk leiden tot een slimme fabriek waarin de digitale productie centraal staat. Daarmee krijgen bedrijven een flexibele productiecapaciteit als het gaat om specificaties, kwaliteit en design van het product, het volume en de levertijd, terwijl grondstoffen doelmatiger worden gebruikt en de kosten beter in de hand zijn te houden.
Door het gebruik van sensoren is het goed te voorspellen wanneer onderdelen in de fabriek een servicebeurt nodig hebben of vervangen moeten worden. Hierdoor kan de downtime beter worden voorspeld.
De herkomst van grondstoffen en het monitoren van de stappen in het fabricageproces worden steeds belangrijker. Met fabrieksdigitalisering is het mogelijk het product van ruw materiaal tot eindproduct te volgen.
Met fabrieksdigitalisering is het mogelijk realtime planningen te maken die automatisch worden bijgewerkt. Dat kan door productielijnen te koppelen aan bestellingen en de leverdata van grondstoffen en benodigde onderdelen.
Digitalisering van voorraadbeheer levert vaak winst op. Door het slim ontvangen, volgen en verwerken van voorraden. Of door het beheer van verzendingen en het bewaken van planning en verplaatsing van goederen.
Slim beheer van artikelen is de kern van een efficiënt productieproces. Product data management (PDM) speelt daarin een belangrijke rol. Door systemen en datastromen te koppelen zijn allerlei gegevens inzichtelijk en deelbaar.
Bij fabrieksdigitalisering maken we gebruik van maatwerkoplossingen die we koppelen aan softwarepakketten. Op die manier maken we optimaal gebruik van de data die al beschikbaar is. Waar koppelen wij mee?
Veel van onze klanten gebruiken een ERP-pakket om hun resources binnen het bedrijf goed te plannen.
SAP managed data, dataverwerking, bedrijfsprocessen en informatiestromen in en tussen bedrijven en organisaties.
Er zijn diverse klantrelatiebeheer pakketten (CRM) op de markt die de informatie van klanten opslaan en digitaal beschikbaar maken voor medewerkers, marketeers en verkopers.
Exact is software waarmee bedrijven en organisaties hun boekhouding en financiële administratie kunnen automatiseren.
“De kennis van verschillende programmeertalen bij Alserda, de snelheid waarmee ze nieuwe functies implementeren en de prettige samenwerking waarmee we dit kunnen doen is geweldig.” Peter Bruining Industrial systems analyst bij Signify